wtorek, 13 stycznia 2015

Domowy cukier waniliowy

Przepis na domowy cukier waniliowy jest banalnie prosty. Taki cukier jest cudownie aromatyczny. Jeżeli raz go zrobimy, to już nie będziemy korzystać z gotowych cukrów wanilinowych.



Składniki:

  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 2 laski wanilii

Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wybieramy ziarenka. W misce mieszamy cukier z ziarenkami wanilii. Gotowy cukier przesypujemy do słoika, dodajemy pocięte na mniejsze kawałki "puste" laski wanilii, dokładnie zakręcamy i odstawiamy. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po ok. 2 tygodniach cukier waniliowy będzie gotowy. Smacznego :)

Ja na bieżąco uzupełniam mój cukier waniliowy zwykłym cukrem i co jakiś czas dodaję ziarenka i laskę wanilii. Wstrząsam słoikiem i odstawiam na półkę. Tym sposobem cukier waniliowy nigdy mi się nie kończy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz