środa, 23 maja 2012

Łosoś w papilotach z suszonymi pomidorami

Dzisiaj coś dla miłośników ryb. Danie proste i bardzo smaczne.



Składniki:

  • 2 filety łososia, po 150 g każdy
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory ze słoiczka
  • 2 łyżki posiekanych ziół: szczypiorek, koperek lub natka pietruszki
  • folia aluminiowa

Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na kawałek folii aluminiowej wlewamy odrobinę oliwy. Układamy łososia, na wierzch kładziemy pokrojone w paski suszone pomidory, całość posypujemy posiekanymi ziołami. Zawijamy folię na rybie ale tak aby pozostawić wolną przestrzeń wokół łososia i szczelnie łączymy brzegi. Papiloty kładziemy na blaszce i pieczemy ok 13-15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz