Składniki:
- młode ziemniaki w dowolnej ilości
- kostka prawdziwego masła
- świeże liście bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz młotkowany, kolendra
- zioła prowansalskie
- folia aluminiowa
MASEŁKO BAZYLIOWE
Miękkie masło ucieramy z drobno posiekanymi liśćmi bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
MASEŁKO CZOSNKOWE
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ziemniaki wrzucamy do ogniska i pieczemy ok 1 godziny. Zawsze możemy sprawdzić, czy ziemniaki nie upiekły się wcześniej rozchylając folię i wbijając widelec. Jemy ciepłe, posypane sola i posmarowane masełkiem bazyliowym lub czosnkowym. Smacznego :)
super są dokładnie tak samo zrobione z piekarnika tylko trzeba sprawdzać czy się zrobiły bo czas ciężko przewidzieć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń