Składniki:
- 40 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków)
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 szklanki wywaru warzywnego
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- świeży rozmaryn
- zielona pietruszka do posypania
- parmezan do posypania
Grzyby dokładnie myjemy i moczymy w ciepłej wodzie przez 30 minut. Następnie grzyby osączamy i kroimy w paski. Wodę z grzybów zachowujemy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy grzyby i smażymy 2-3 minuty. Następnie wsypujemy ryż i mieszając smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu, aż wchłonie oliwę. Dodajemy wino, a dy ryż je wchłonie, stopniowo dolewamy wywar i wodę z moczenia grzybów. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok 20 minut, aż ryż będzie miękki. Gotowe danie posypujemy pietruszką i świeżo startym parmezanem. Smacznego :)
Super przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń