Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 300 g wydrylowanych i przekrojonych na pół czereśni
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
W jednej misce mieszamy składniki suche: cukier puder,
cukier brązowy i waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane
jajka olej i mleko.
Składniki suche dosypujemy do mokrych i mieszamy wszystko
krótko (do czasu połączenia się składników). Następnie dodajemy czereśnie i jeszcze raz mieszamy.
Powstałe ciasto wykładamy do papilotek, do ich wysokości.
Pieczemy przez ok. 20-25 minut albo do
"suchego patyczka".
Lukier otrzymujemy, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Gdyby wyszedł nam za rzadki to dosypujemy cukru pudru, a jeśli za gesty to możemy dolać wody.
Lukier otrzymujemy, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Gdyby wyszedł nam za rzadki to dosypujemy cukru pudru, a jeśli za gesty to możemy dolać wody.
mniam, mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńpyszne ;]
Dziękuję :)
Usuń