Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
- 2 łyżki koperku
- 1 szklanka startego żółtego sera
Kalafiora myjemy, dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy na parze (al dente lub tak jak lubimy).
W rondelku roztapiamy masło, dosypujemy make i energicznie mieszamy. Następnie ciągle mieszając powoli dolewamy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Następnie dodajemy musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
Ugotowanego kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy koperkiem i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy starty ser. Kalafiora pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut, aż do zapieczenia się sera. Smacznego :)
W rondelku roztapiamy masło, dosypujemy make i energicznie mieszamy. Następnie ciągle mieszając powoli dolewamy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Następnie dodajemy musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
Ugotowanego kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy koperkiem i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy starty ser. Kalafiora pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut, aż do zapieczenia się sera. Smacznego :)
Wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ...a kalafior naprawdę smakuje świetnie :)
UsuńHummmmm! Delicius....Hello again Iwona! I´ve just put a new item in my blog to traslate the recipes in every languaje. You can try if you want. Have a nice week!
OdpowiedzUsuńHello Bea! It's a great idea! I try it! Besos!
Usuń