Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 6-8 małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 gram makaronu soba
- sól
- pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- świeżo starty Parmezan
- oliwa do smażenia
Kroimy cebulę w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Wrzucamy to na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy na małym ogniu do miękkości cebuli. Umyte pieczarki kroimy na 4 cząstki lub w grube plastry. Dodajemy do cebuli. Posypujemy solą i pieprzem. smażymy ok 2-3 minuty.
W międzyczasie przygotowujemy makaron soba według przepisu na opakowaniu.
Umytą cukinię kroimy w cienkie paski (pozbywamy się gniazd nasiennych) i dodajemy do pieczarek i cebuli. Smażymy, często mieszając, do momentu aż cukinia zrobi się lekko miękka ale pozostanie jeszcze chrupiąca. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy natkę pietruszki, makaron soba i mieszamy. Gotowe danie posypujemy świeżo startym Parmezanem. Smacznego :)
Ciekawe danie i fajnie pokrojona cukinia ; )
OdpowiedzUsuńDanie naprawdę smaczne, polecam :)
UsuńDziękuję bardzo:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń