wtorek, 11 września 2012

Kanie w panierce

Te bardzo smaczne grzyby rosną w naszych lasach od lata do późnej jesieni. Można je przyrządzać na różne sposoby. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na kanie w panierce - przepis bardzo prosty i bardzo smaczny :)



Składniki:
  • dojrzałe kanie w dowolnej ilości (im więcej tym lepiej)
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kanie delikatnie oczyszczamy ze skórki, obcinamy trzony i płuczemy pod bieżącą wodą. Kładziemy je blaszkami do góry i solimy. Kanie powinny poleżeć kilka minut.
Jajka roztrzepujemy widelcem dodając mleko. Do osobnych talerzy sypiemy mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczamy delikatnie w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kanie układamy na chwilę na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kanie podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką. Smacznego :)



 
 

3 komentarze:

  1. Generalnie nie lubię grzybów - jedynie w mini ilości w niektórych formach, ale takie kanie jakoś mi smakują :) Nie wiem dlaczego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kanie mają coś w sobie :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Twoje kanie wyglądają mega apetycznie :) ja też takie robię :)

    OdpowiedzUsuń