Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (pszenna, razowa lub żytnia)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 szklanka dyni drobno startej na tarce
- 1 łyżeczka wymieszanych ze sobą przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, olej oraz dynię i orzechy. Suche składniki łączymy z mokrymi delikatnie mieszając (tylko do połączenia się składników). Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.Pieczemy ok. 20 minut - do suchego patyczka. Smacznego :)
Czy można brązowy cukier zastąpić białym? Jeśli tak to ile go wtedy dodać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Oczywiście, że można. Ja używam takich samych proporcji. Miłego pieczenia :)
UsuńWyszły przepyszne! :)
Usuń