Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki startego żółtego sera (Radamer, Ementaler)
- sól, pieprz
- łyżka szczypiorku
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Foremki do zapiekania smarujemy delikatnie masłem, wkładamy po 1 łyżce śmietany, wbijamy po 2 jajka, posypujemy startym serem i na wierzchu kładziemy odrobinę masła. Foremki wstawiamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremek. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 12 - 15 minut. Białka muszą się ściąć a żółtka pozostać płynne. Podajemy posypane szczypiorkiem. Idealnie smakują z tostami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz