Składniki:
- 150 gram tagliatelle barwionego sepią
- 300 - 400 gram krewetek Black Tiger
- 8 pomidorków cherry
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- szczypta chili w płatkach
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- parmezan
Mrożone krewetki rozmrażamy, odrywamy ogonki i osuszamy. Pomidorki kroimy na połowę. Czosnek drobno siekamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy i jeśli nie dodajemy do dania wina, to zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Dodajemy krewetki i smażymy ok 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy chili w płatkach i smażymy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy wino (lub wodę z gotowania makaronu), sok z cytryny, natkę pietruszki, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z krewetkami. Nakładamy na talerze, posypujemy świeżo startym parmezanem i podajemy z białym winem. Smacznego :)
Uwielbiam krewetki, a w takim wydaniu prezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń