Składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram masła
- 100 gram mąki
- 300 gram cukru
- 5 jaj
- 100 gram orzechów włoskich (lub 50 gram orzechów i 50 gram migdałów)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremkę do ciasta (o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (Nad rondelkiem z gotująca się woda umieszczamy miskę i w niej roztapiamy czekoladę i masło). Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 20-25 minut (ciasto z zewnątrz musi być suche a w środku lekko wilgotne - sprawdzamy to wetkniętym patyczkiem). Po przestygnięciu kroimy ciasto na kwadraty. Możemy też przy pomocy foremek do ciastek wycinać dowolne kształty. Smacznego :)
Masło i pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (Nad rondelkiem z gotująca się woda umieszczamy miskę i w niej roztapiamy czekoladę i masło). Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 20-25 minut (ciasto z zewnątrz musi być suche a w środku lekko wilgotne - sprawdzamy to wetkniętym patyczkiem). Po przestygnięciu kroimy ciasto na kwadraty. Możemy też przy pomocy foremek do ciastek wycinać dowolne kształty. Smacznego :)
Brownie możemy również udekorować polewą z białej czekolady.
Polewa:
- 100 gram białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 5-6 łyżek cukru pudru
Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy miskę i dodajemy cukier puder (najlepiej przesiać przez sitko aby nie było grudek). Całość dokładnie mieszamy i dekorujemy brownie :)
Kocham brownie;)
OdpowiedzUsuńWitam. Ten przepis jest drugim jaki sprawdzam w kwestii Brownie. Jasne, że jest pyszne, niemniej jak dla mnie za słodkie i zbyt delikatne. (Pewnie kwestia ubijania jajek) Bardziej pasuje mi opcja ciężkiego, mokrego ciasta o konsystencji zakalcowatej. Został mi jeszcze sprawdzenie trzeciego przepisu:). Niemniej zdjęcia cudne i ciasto wg przepisu ok, pod warunkiem, że ktoś lubi delikatne, mega słodkie małe co nieco:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto zawsze jest mokre i "zakalcowate" w środku :) Pozdrawiam!
Usuń