Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego (indyczego lub cielęcego)
- 1 torebka kaszy gryczanej prażonej
- 1,2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2,3 łyżki bułki tartej
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
Kaszę gryczaną gotujemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz kolendrę. Doprawiamy to wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Zagotowujemy bulion. Z mięsa formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Gotowe pulpety najlepiej smakują z sosem grzybowym. Smacznego :)
Świetny pomysł! Szczególnie że akurat kasza gryczana jest najzdrowsza ze wszystkich i podobno nawet wspomaga wydzielania soków trawiennych. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu bo ostatnio mam hopla na punkcie kaszy :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę smaczne i zdrowe danie. Pozdrawiam!
UsuńWygladaja przepysznie. Bardzo lubie kasze gryczana
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń