Składniki:
- 1 główka młodej zielonej kapusty
- 1-2 marchewki
- 150 gram wędzonego boczku
- 1/2 szklanki wody
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i cienko szatkujemy. Wkładamy ja do dużego garnka, solimy i dodajemy cukier. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą, przykrywamy garnek i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę lub krótkie paseczki i smażymy na patelni aż wytopi tłuszczyk a boczek się zrumieni. Boczek wkładamy do garnka z kapustą, doprawiamy pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 10 - 15 minut aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekany koperek. Jeżeli kapustę podajemy z ziemniakami to odrobinę koperku zostawiamy do posypania ziemniaków. Smacznego :)
Ulubione danie wiosenne;0)
OdpowiedzUsuńI obowiązkowe :)
Usuń