Składniki (dla 2 osób):
- 160 gram ryżu do risotto Arborio lub Carnaroli
- 0,5 litra gorącego bulionu drobiowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki świeżo startego sera parmezan lub grana padano
- sól
- pieprz
- szczypta szafranu
- łyżka pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki (opcjonalnie)
W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy ryż. Smażymy dalej do momentu, kiedy ryż stanie się przezroczysty od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy wino i dalej mieszając czekamy aż wino wyparuje. Teraz dodajemy połowę bulionu, mieszamy i zostawiamy na bardzo małym ogniu. Ryż powinien jedynie "pykać". Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, szafranem i dalej gotujemy, pamiętając o mieszaniu. Gdy ryż będzie miękki i kremowy zestawiamy go z ognia, dodajemy starty ser, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem ok 2 minuty. Gotowe risotto możemy posypać pokrojoną kolendrą lub natką pietruszki. Risotto alla milanese możemy podawać jako danie główne lub jako dodatek np. do łososia w papilotach. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz