Składniki:
- 1/2 średniej wielkości główki młodej zielonej kapusty
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Umytą kapustę drobno szatkujemy. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. W dużym rondlu podgrzewamy masło i przesmażamy cebulę aż lekko się zeszkli. Następnie zalewamy ją wrzącym wywarem warzywnym, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy kapustę, szczyptę cukru, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości składników. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Smacznego :)
mmm... świeża, lekka zupka! idealna na obiad w letni czas.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Pozdrawiam!
UsuńPyszna, letnia zupa :)
OdpowiedzUsuń