Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- 1 litr wódki 45%
- 1/2 kg cukru
- 1/4 litra spirytusu 96%
Owoce pigwowca myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i drobno kroimy. Wrzucamy do dużego słoja i zalewamy wódką. Słój zamykamy i pozostawiamy w słonecznym miejscu na sześć tygodni. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelki i dobrze zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem, zamykamy słój i energicznie nim potrząsamy. Pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Co pewien czas wstrząsamy słojem. Sok, który powstanie odcedzamy a owoce pigwowca wyrzucamy. Zlaną wcześniej nalewkę mieszamy z sokiem i spirytusem. Dobrze zamkniętą zostawiamy na trzy tygodnie. Gdy osad opadnie na dno słoja zlewamy, najlepiej przez bibułę filtracyjną. Nalewkę rozlewamy do butelek i dobrze zakręcamy. Smacznego :)
Miałam kiedyś krzew pigwy, a teraz działki nie ma, a pigwy znaleźć nie mogę nigdzie. Nalewka świetna na rozgrzanie do herbatki :)
OdpowiedzUsuń