poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku

Jest to klasyczne francuskie danie pochodzące z Burgundii. Rozpływająca się w ustach wołowina z szalotkami w aromatycznym winnym sosie to słynne danie Julii Child. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu ale czasochłonna. Idealne danie na wykwintny obiad lub kolację. Bon appétit!



Składniki:
  • 500 g wołowiny pokrojonej w 5 cm kostkę (rostbef, udziec)
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w drobne paseczki
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 1 duża marchew pokrojona w 0,5 cm plastry
  • 10 szalotek
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • pieprz
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)
  • bukiet ziół: pół pęczka natki pietruszki, 4-5 gałązek świeżego tymianku, listek laurowy, 2 rozgniecione ząbki czosnku - wszystko razem zawinięte w gazę i związane

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy boczek aż powstaną skwarki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wołowinę oprószamy mąką i smażymy na tłuszczu ze skwarek, aż się zrumieni. Przekładamy do naczynia ze skwarkami, solimy i doprawiamy pieprzem. Z patelni zlewamy nadmiar tłuszczu, roztapiamy łyżkę masła i przesmażamy cebulę i marchewkę. Gdy się zrumienią przekładamy je do naczynia  z mięsem. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i zrumieniamy pieczarki. Przekładamy je do naszego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy wino i mieszamy łopatką aby zebrać wszystkie pozostałe po smażeniu smaki i wlewamy całość do naczynia żaroodpornego. Dodajemy bukiet ziół, zalewamy ciepłym bulionem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i mieszamy. Płyn powinien lekko przykrywać mięso - w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Potrawę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2,5 - 3 godziny. Po dwóch godzinach roztapiamy na patelni 1 łyżkę masła, przesmażamy szalotki, dodajemy je do wołowiny i pieczemy dalej (ok 0,5 - 1 godziny, aż wołowina będzie miękka). Boeuf bourguignon podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz