Składniki: (4 porcje)
- 4 dorady wypatroszone i oczyszczone z łusek
- sól morska
- kolorowy pieprz
- 4 plasterki cytryny
- kilka gałązek lubczyku
- kilka gałązek koperku (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
Dorady płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy je na blaszce do pieczenia skropionej oliwą. Na każdym boku ryby robimy 3 niezbyt głębokie nacięcia. Solimy w środku i na zewnątrz. Środek ryby dodatkowo oprószamy zmielonym kolorowym pieprzem. do środka dorady wkładamy po plasterku cytryny i po 1-2 gałązki lubczyku i po 1 gałązce koperku i delikatnie skrapiamy oliwą. Doradę pieczemy przez 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia możemy włączyć termoobieg aby zrumienić skórkę. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz