Składniki:
- 250 gram mąki
- 200 gram schłodzonego masła
- 150 gram cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
- 2 szklanki przekrojonych na pół truskawek
Beza:
- 3 białka
- 100 gram cukru pudru
Kruszonka:
- 100 gram mąki
- 60 gram masła
- 4 łyżki cukru waniliowego
Owoce myjemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki i zasypujemy cukrem aby puścił sok. Truskawki przekrawamy na pół.
Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę mieszamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem pudrem i dwoma żółtkami. ciasto wyrabiamy krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe zawijamy w folię wkładamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy kruszonkę: rozcieramy palcami mąkę, masło i cukier waniliowy aż powstaną grube grudki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Bezę robimy ubijając mikserem na sztywno białka i stopniowo dodając cukier.
Na przestudzony spód ciasta układamy rabarbar i truskawki, przykrywamy je ubitymi białkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 - 40 minut. Smacznego :)
Ciasto jest fantastyczne. Poleciłam siostrze i mamie i zdecydowanie zostaje w naszej rodzinie jako pewniak. Dodatkowo na spodzie rozsmarowałam konfiturę malinową a do kruszonki dodałam płatki migdałów i smakowało obłędnie. Polecam :)
OdpowiedzUsuń