Składniki:
- 500 gram różyczek brokuła
- 2 ziemniaki
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka plasterków chudej szynki
- oliwa do smażenia
- bagietka na grzanki
Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy wszystko ok 12 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodajemy umyte różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Uwielbiam zupę brokułową.
OdpowiedzUsuń