Składniki:
- 2 kg czarnych porzeczek
- 600 gram cukru
- 2 szklanki wody
Porzeczki przebieramy, oczyszczamy z szypułek i płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 4-5 godzin. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż owoce zaczną pękać. Następnie zlewamy sok i przecedzamy owoce. Najlepiej robić to przez sito wyłożone gazą. Owocom pozwalamy swobodnie ocieknąć z soku, nie wyciskamy ich. Sok ponownie zagotowujemy, zbieramy szumy i gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Z pozostałych owoców możemy zrobić dżem (przepis tutaj). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz