czwartek, 24 lipca 2014

Dżem z czarnych porzeczek

Po zrobieniu soku z czarnych porzeczek (przepis tutaj) zostały mi owoce. Postanowiłam zrobić z nich dżem. Nic prostszego! Podaję też wersję dla tych, którzy nie planują robić soku, jedynie sam dżem.




Składniki:
  • porzeczki pozostałe po przygotowaniu soku
  • ewentualnie cukier 
     lub
  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 600 gram cukru

Porzeczki pozostałe po przygotowaniu soku przekładamy do garnka i gotujemy ciągle mieszając ok 5 minut. Jeżeli są dla nas za mało słodkie to dosładzamy. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Świeże porzeczki przebieramy, oczyszczamy z szypułek i płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Następnie owoce gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiednią gęstość dżemu sprawdzamy na zimnym talerzyku. Nie zapominajmy o mieszaniu gotujących się owoców. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń