środa, 10 września 2014

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Szarlotka jest ciastem, które można piec i jeść przez cały rok. A teraz, gdy mamy mnóstwo pysznych jabłek, grzechem byłoby jej nie zrobić :)



Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej (3 pełne szklanki)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 gram zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1,5 kg twardych jabłek (szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki rozcieramy palcami, aż powstaną grudki takie jak kruszonka. Dodajemy wodę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na plasterki (grubości ok. 1 cm). Mieszamy z cukrem i cynamonem. W dużym rondlu roztapiamy masło, wsypujemy jabłka i smażymy aż zrobią się szkliste i delikatnie zmiękną. Gotowe jabłka studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wielkości ok 25x25cm  wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wysypujemy zimne jabłka. Resztę ciasta ścieramy na jabłka. Pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz