środa, 23 maja 2012

Ziemniaki z ogniska z masełkiem

Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa smaku pieczonych w ognisku ziemniaków posypanych solą.....
Proponuję do takich ziemniaków dodać smakowe masełka: bazyliowe i czosnkowe.




Składniki:
  • młode ziemniaki w dowolnej ilości
  • kostka prawdziwego masła
  • świeże liście bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz młotkowany, kolendra
  • zioła prowansalskie
  • folia aluminiowa
Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Naciąć wzdłuż w taki sposób aby dało się włożyć do środka odrobinę naturalnego masła. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w kwadraty z folii aluminiowej.

MASEŁKO BAZYLIOWE

Miękkie masło ucieramy z drobno posiekanymi liśćmi bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

MASEŁKO CZOSNKOWE

Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Ziemniaki wrzucamy do ogniska i pieczemy ok 1 godziny. Zawsze możemy sprawdzić, czy ziemniaki nie upiekły się wcześniej rozchylając folię i wbijając widelec. Jemy ciepłe, posypane sola i posmarowane masełkiem bazyliowym lub czosnkowym. Smacznego :)


1 komentarz:

  1. super są dokładnie tak samo zrobione z piekarnika tylko trzeba sprawdzać czy się zrobiły bo czas ciężko przewidzieć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń