Składniki:
- 200 gram gorzkiej czkolady
- 200 gram masła
- 100 gram mąki
- 300 gram cukru
- 5 jaj
- 50 gram migdałów
- 50 gram orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy.
Gruszki obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się nasion. Delikatnie je nacinamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, pokruszone migdały i orzechy i dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki, na wierzchu układamy gruszki i pieczemy ok. 20-25 minut aż gruszki będą miękkie a ciasto w środku będzie lekko wilgotne (sprawdzamy wetkniętym patyczkiem). Smacznego :)
wygląda pysznie :) chyba też je zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńgruszka i czekolada?
OdpowiedzUsuńpoezja!
Mam pytanie: użyła Pani blaszkę o jakiej średnicy?
OdpowiedzUsuńTo była blaszka w kształcie serca o wymiarach ok 23x25 cm
Usuń