wtorek, 30 października 2012

Czekoladowe brownie z gruszkami

Cudownie czekoladowe, proste i przepyszne ciasto. Teraz w wersji jesiennej z gruszkami, orzechami włoskimi i migdałami.



Składniki:
  • 200 gram gorzkiej czkolady
  • 200 gram masła
  • 100 gram mąki
  • 300 gram cukru
  • 5 jaj
  • 50 gram migdałów 
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy.
Gruszki obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się nasion. Delikatnie je nacinamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, pokruszone migdały i orzechy i dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki, na wierzchu układamy gruszki i pieczemy ok. 20-25 minut aż gruszki będą miękkie a ciasto w środku będzie lekko wilgotne (sprawdzamy wetkniętym patyczkiem). Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie :) chyba też je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie: użyła Pani blaszkę o jakiej średnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była blaszka w kształcie serca o wymiarach ok 23x25 cm

      Usuń