wtorek, 6 listopada 2012

Jajka zapiekane ze śmietaną

Propozycja pysznego, ciepłego śniadania. Dla wszystkich, którzy kochają jajka i chcą rozpocząć dzień wspaniałym śniadaniem.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera (Radamer, Ementaler)
  • sól, pieprz
  • łyżka szczypiorku


Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Foremki do zapiekania smarujemy delikatnie masłem, wkładamy po 1 łyżce śmietany, wbijamy po 2 jajka, posypujemy startym serem i na wierzchu kładziemy odrobinę masła. Foremki wstawiamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremek. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 12 - 15 minut. Białka muszą się ściąć a żółtka pozostać płynne. Podajemy posypane szczypiorkiem. Idealnie smakują z tostami. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz