wtorek, 20 listopada 2012

Pieczony dorsz pod pierzynką z suszonych pomidorów i kaparów

Dzisiaj przepis na popularną rybę zapiekaną pod pierzynką z suszonych pomidorów i kaparów. Taka ryba świetnie smakuje ze schłodzonym Albariño.


Składniki:
  • 500 g filetów z dorsza
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim dorsza i wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut.
Suszone pomidory, czosnek, bazylię, sok z cytryny i papryczkę chili miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy kapary i delikatnie mieszamy łyżką. Wyjmujemy rybę, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Dorsza smarujemy pastą pomidorową i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z ziemniaczanym puree z brokułami (przepis) i ulubioną sałatką. Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz