Zainspirowałam się przepisem stąd :)
Składniki na ok. 26 trufli:
- 200 gram czekolady o zawartości kakao min. 70%
- 150 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 20 gram masła
- 1 łyżeczka chili
- niewielka szczypta soli morskiej
- kilka kropel soku z cytryny
- kakao w proszku do obtoczenia
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy rózgą. Zdejmujemy garnek z ognia i ciągle mieszając dodajemy do czekolady partiami śmietankę. Ważne, żeby śmietanka miała temperaturę pokojową. Wciąż mieszając dodajemy chili, szczyptę soli morskiej i kilka kropel soku z cytryny. Gotową masę przelewamy do plastikowego naczynia i chłodzimy aż masa stężeje.
Wow, muszą smakować obłędnie! Ostatnio robiłam trufle tiramisu i byłam zachwycona :) Muszę zrobić takie!
OdpowiedzUsuńTak, zwłaszcza to zaskoczenie podczas jedzenia :) Trufle tiramisu też brzmią smakowicie. Muszę wypróbować Twój przepis :)
Usuń