czwartek, 6 grudnia 2012

Czekoladowe trufle z chili

Chyba każdy zna połączenie czekolady z chili. A w przypadku trufli to połączenie jest idealne. Trufle z tego przepisu są takie jak być powinny: na początku lekko gorzkie dzięki kakao, później słodkie dzięki czekoladzie a na koniec zaskakujące dzięki chili :)
Zainspirowałam się przepisem stąd :)


 
Składniki na ok. 26 trufli:
  • 200 gram czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 150 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 20 gram masła
  • 1 łyżeczka chili
  • niewielka szczypta soli morskiej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kakao w proszku do obtoczenia

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy rózgą. Zdejmujemy garnek z ognia i ciągle mieszając dodajemy do czekolady partiami śmietankę. Ważne, żeby śmietanka miała temperaturę pokojową. Wciąż mieszając dodajemy chili, szczyptę soli morskiej i kilka kropel soku z cytryny. Gotową masę przelewamy do plastikowego naczynia i chłodzimy aż masa stężeje.
Zastygłą masę nabieramy łyżeczką i szybko formujemy niezbyt równe kulki. Następnie obtaczamy je w kakao i odstawiamy do schłodzenia. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Wow, muszą smakować obłędnie! Ostatnio robiłam trufle tiramisu i byłam zachwycona :) Muszę zrobić takie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwłaszcza to zaskoczenie podczas jedzenia :) Trufle tiramisu też brzmią smakowicie. Muszę wypróbować Twój przepis :)

      Usuń