czwartek, 24 stycznia 2013

Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki to danie, które uwielbiałam w dzieciństwie. Mama robi takie tradycyjne, z ryżem, pyszne........ A ja proponuję przepis na gołąbki w wersji light dla wszystkich, którzy są na diecie South Beach lub po prostu zdrowo się odżywiają.



Składniki:
  • 1 średnia główka kapusty (białej lub włoskiej)
  • 750 g mięsa mielonego z indyka
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 jaja
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub inne ulubione zioła
  • bulion warzywny
  • oliwa do smażenia

Gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym z tego przepisu.

Wierzchnie liście kapusty zdejmujemy i układamy na dnie garnka, w którym będziemy dusić gołąbki. Kapustę parzymy we wrzącej wodzie i ostrożnie oddzielamy poszczególne liście. Osuszamy i jeśli nerw liścia u nasady jest twardy to możemy rozbić go delikatnie tłuczkiem.

Mięso mielone przekładamy do miski. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W trakcie smażenia delikatnie solimy ją. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie: w kostkę, w plastry. W trakcie smażenia pieczarki delikatnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Do mięsa dodajemy pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, natkę pietruszki oraz (jeżeli jeszcze potrzeba) doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gołąbki układamy we wcześniej przygotowanym garnku. Zalewamy całość bulionem, tak aby były przykryte. Dusimy na małym ogniu ok 1 - 1.5 godziny. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego :)





2 komentarze: