Składniki:
- 1 średnia główka kapusty (białej lub włoskiej)
- 750 g mięsa mielonego z indyka
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1-2 jaja
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub inne ulubione zioła
- bulion warzywny
- oliwa do smażenia
Gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym z tego przepisu.
Wierzchnie liście kapusty zdejmujemy i układamy na dnie garnka, w którym będziemy dusić gołąbki. Kapustę parzymy we wrzącej wodzie i ostrożnie oddzielamy poszczególne liście. Osuszamy i jeśli nerw liścia u nasady jest twardy to możemy rozbić go delikatnie tłuczkiem.
Mięso mielone przekładamy do miski. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W trakcie smażenia delikatnie solimy ją. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie: w kostkę, w plastry. W trakcie smażenia pieczarki delikatnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Do mięsa dodajemy pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, natkę pietruszki oraz (jeżeli jeszcze potrzeba) doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gołąbki układamy we wcześniej przygotowanym garnku. Zalewamy całość bulionem, tak aby były przykryte. Dusimy na małym ogniu ok 1 - 1.5 godziny. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego :)
muszę takie zrobić :]
OdpowiedzUsuńPolecam. Są pyszne!
Usuń