środa, 23 stycznia 2013

Sos pomidorowy

Uniwersalny sos pomidorowy. Świetny dodatek do przeróżnych dań.


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ulubione zioła: bazylia, oregano, tymianek

Do garnka wkładamy pomidory, pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy oliwę, szczyptę pieprzu, sól do smaku, cukier, zioła i gotujemy pod przykryciem ok 13-15 minut. Od czasu do czasu mieszamy sos. Następnie całość miksujemy na gładki sos i jeszcze raz zagotowujemy. Jeśli okaże się, że sos jest za gęsty to  przed ponownym zagotowaniem możemy dodać odrobinę wody. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz