niedziela, 17 lutego 2013

Czarne tagliatelle z krewetkami i pomidorkami w maślano-winnym sosie

To danie to rozkosz dla podniebienia. Jest niebiańsko pyszne i jednocześnie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na romantyczną kolację :)



Składniki:
  • 150 gram tagliatelle barwionego sepią
  • 300 - 400 gram krewetek Black Tiger
  • 8 pomidorków cherry
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta chili w płatkach
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • parmezan

Mrożone krewetki rozmrażamy, odrywamy ogonki i osuszamy. Pomidorki kroimy na połowę. Czosnek drobno siekamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odlewamy i jeśli nie dodajemy do dania wina, to zostawiamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Dodajemy krewetki i smażymy ok 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy chili w płatkach i smażymy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy wino (lub wodę z gotowania makaronu), sok z cytryny, natkę pietruszki, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z krewetkami. Nakładamy na talerze, posypujemy świeżo startym parmezanem i podajemy z białym winem. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Uwielbiam krewetki, a w takim wydaniu prezentują się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń