czwartek, 25 kwietnia 2013

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym, z odrobiną mozzarelli jest wyśmienitym daniem na kolację.



Składniki:

Porcja dla dwóch osób.
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 250 gram mielonego mięsa z indyka
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2,3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • mozzarella (taka jak do pizzy, nie z zalewy)
  • olej do smażenia

Cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki pozbywamy się środka z nasionami. Lekko solimy wewnątrz. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i po chwili wrzucamy pomidory i dokładnie mieszamy. Mięso dusimy ok 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy bazylię i pietruszkę. Cukinie osuszamy z soku, który wytworzył się pod wpływem soli. Do środka każdej "łódeczki" wkładamy farsz mięsny i posypujemy lekko ostrą papryką. Cukinie pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia cukinie posypujemy pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce mozzarellą. Smacznego :)




2 komentarze: