czwartek, 13 czerwca 2013

Konfitura rabarbarowa z pomarańczą i kardamonem

Sezon na rabarbar za chwilę się skończy, więc warto przygotować z niego trochę przetworów na zimę. Moja propozycja to słodko-kwaśna konfitura z rabarbaru z pomarańczą i nutką kardamonu.




Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
  • 700 gram cukru
  • 1 słodka pomarańcza
  • pół łyżeczki zmiażdżonych ziaren kardamonu
  • pestki z pomarańczy

Rabarbar, myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne, ok 1-cm kawałki. Zasypujemy go cukrem i zostawiamy na kilka godzin aby puścił sok. Po tym czasie rabarbar przekładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. Pomarańcze dobrze myjemy, ścieramy na tarce skórkę i dodajemy ją do garnka. Wyciskamy sok z naszej pomarańczy i też dodajemy do rabarbaru. Wrzucamy pestki zawinięte w woreczek z gazy (nie zapomnijmy wyjąć go po ugotowaniu) oraz zmiażdżone ziarna kardamonu. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia konfitury ok 1,5 godz. Często mieszamy rabarbar drewnianą łyżka aby się nie przypalił oraz zbieramy szum z powierzchni. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 10 minut. Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Sama sostałam z Laurą bo mąż pojechał na tunel... Słucham twoje rady "seson sie kończy" i robie ten pyszny dzemik.
    Buziale!
    Lu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie Ci smakował :) Buziaki dziewczyny!

      Usuń