sobota, 24 sierpnia 2013

Dorada pieczona z lubczykiem

Dorada jest bardzo smaczną rybą. Ryba jest idealnym daniem na lekką kolację. Polecam ją w wersji grillowanej lub pieczonej z lubczykiem :)



Składniki: (4 porcje)

  • 4 dorady wypatroszone i oczyszczone z łusek
  • sól morska
  • kolorowy pieprz
  • 4 plasterki cytryny
  • kilka gałązek lubczyku
  • kilka gałązek koperku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy

Dorady płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy je na blaszce do pieczenia skropionej oliwą. Na każdym boku ryby robimy 3 niezbyt głębokie nacięcia. Solimy w środku i na zewnątrz. Środek ryby dodatkowo oprószamy zmielonym kolorowym pieprzem. do środka dorady wkładamy po plasterku cytryny i po 1-2 gałązki lubczyku i po 1 gałązce koperku i delikatnie skrapiamy oliwą. Doradę pieczemy przez 15 - 18 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia możemy włączyć termoobieg aby zrumienić skórkę. Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz