czwartek, 12 grudnia 2013

Świąteczna zupa grzybowa

Zupa grzybowa obok czerwonego barszczu z uszkami to chyba jedna z popularniejszych zup świątecznych. Jest bardzo prosta w przygotowaniu ale za to niesamowicie aromatyczna. Najlepiej jeśli możemy przygotować ją z własnoręcznie zebranych i ususzonych borowików.



Składniki:

  • 12-15 kapeluszy suszonych grzybów (borowików i podgrzybków)
  • włoszczyzna: 1 pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 litry wody
  • makaron łazanki
  • natka pietruszki 

Grzyby zalewamy zimna wodą i zostawiamy do namoczenia na min. 2 godziny. W miedzy czasie przygotowujemy wywar warzywny: obraną i umytą włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy obrana całą cebulę, pieprz cały, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Następnie do wywaru dodajemy namoczone i umyte grzyby i gotujemy do ich miękkości. Ugotowane kapelusze grzybów wyjmujemy i kroimy w paseczki. Wywar przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do niego pokrojone grzyby. Gorącą zupę podajemy z makaronem w kształcie łazanek (lub z własnoręcznie przygotowanymi łazankami) posypaną krojoną natką pietruszki. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz