Przepis na okrągłą formę do tart o średnicy 22 cm.
Składniki:
- 125 g mąki
- 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
- 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
- 1 szklanka przekrojonych na pół truskawek
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej przygotowanego samodzielnie) do posypania ciasta
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 g masła
Składniki na ciasto: przesianą mąkę, masło, cukier i zółtko mieszamy w misce. Ważne aby wyrabiać ciasto jak najkrócej - tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Rabarbar myjemy, kroimy na 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy aby puścił sok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut aby lekko się podpiekło.
Na przestudzone ciasto układamy truskawki i odsączony rabarbar. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 - 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Lekko przestudzone posypujemy cukrem waniliowym.
Smacznego :)
Uwielbiam takie połączenie. Truskawki i rabarbar - pycha!
OdpowiedzUsuńDokładnie! Smakuje rewelacyjnie :)
UsuńAle to pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w akcji:*
Dziękuję :)
Usuń