Składniki:
- 1 pęczek botwinki wraz z buraczkami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny jak u mnie)
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo jako dodatek do zupy
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli są jesienne to musimy je chwilę podgotować w bulionie. Dodajemy drobno pokrojoną botwinkę i całość gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Ja dodaję jeszcze mięsko z kurczaka, na którym gotowałam bulion.
Śmietanę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i wlewamy do garnka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z przekrojonym jajkiem lub innymi dodatkami np. ziemniakami. Smacznego :)
Koniecznie jeszcze poproszę o koperek ! :-) Mniam.....
OdpowiedzUsuń