Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 ugotowana pierś z kurczaka
- 100 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka koperku
Warzywa obieramy i myjemy. Marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki a selera i ziemniaki w kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera. Gdy marchewka lekko zmięknie dorzucamy pokrojone ziemniaki i dalej gotujemy. Po około 10 minutach lub gdy ziemniaki już zmiękną dodajemy kalafiora, pierś z kurczaka i gotujemy ok 15 minut. Musimy pamiętać aby kalafiora nie rozgotować.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotową zupę posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego :)
Najlepsza kalafiorowa jaką jadłam.Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowała :) Pozdrawiam!
Usuńpycha!!! :)))
OdpowiedzUsuńzapisałam sobie ten przepis już na stałe w zakładkach kulinarnych, zupa jest przepyszna, smakuje całej mojej rodzinie, nic dodać nic ująć, najlepsza zupa na świecie:) dzięki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że zupka tak Wam smakuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń