środa, 25 lipca 2012

TORTILLA DE PATATAS

Hiszpańska ziemniaczana tortilla to swego rodzaju omlet z jajkami, ziemniakami i cebulą. Jest bardzo smaczna na ciepło jak i na zimno. Możemy ją podawać jako danie główne ale jest idealna jako tapas.



Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości ok 2-3 mm. Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy dużą ilość oliwy i wrzucamy pokrojone plasterki czosnku oraz cebulę. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie łyżką cedzakową wybieramy cebulę z patelni i odsączamy ją z nadmiaru tłuszczu. Wybieramy i wyrzucamy plasterki czosnku, który służył jedynie do zaromatyzowania oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy teraz ziemniaki i smażymy je, obracając co kilka minut, do momentu aż zrobią się miękkie i lekko złociste. Ziemniaki również odsączamy z tłuszczu np. na sitku.
Jaja lekko ubijamy w misce rózgą, dodajemy sól i pieprz oraz odsączone ziemniaki i cebulę. Wszystko razem delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oliwy i wlewamy jajka z ziemniakami i cebulą. Smażymy na niewielkim ogniu ok 5-6 minut (do zarumienienia się całości). Musimy uważać aby omlet nie przywarł - możemy co jakiś czas poruszać patelnią. Przy pomocy dużego płaskiego talerza przewracamy tortillę na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia.
Tortillę podajemy lekko przestudzoną lub całkowicie zimną. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie Ci wyszła, jestem pełna podziwu, że tak ładnie ją przerzuciłaś za pomocą talerza, w Hiszpanii stosują dwustronne patelnie, które ułatwiają sprawę. U nas też już gdzieś widziałam. Kupię, bo moja tortilla zawsze się zniekształca przy przerzucaniu...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przerzucanie to kwestia wprawy ale jeszcze nigdy mi się nie zniekształciła :) A takiej patelni u nas jeszcze nie widziałam. Pozdrawiam.

      Usuń