Składniki:
Podstawowe ciasto pierogowe:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
- 1/2 litra jagód
- budyń (waniliowy lub śmietankowy)
- 200 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i mieszamy.. Robimy w niej dołek i dodajemy masło i wodę w takiej ilości aby zagnieść niezbyt twarde gładkie ciasto. Na początku ciasto mieszamy np. drewnianą łyżką a gdy trochę przestygnie możemy dokończyć pracę rękami. Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ścierką na 20 minut aby "dojrzało".
Oczyszczone z listków jagody mieszamy w miseczce z budyniem. Budyniu dodajemy tyle, aby jagody ładnie się nim okleiły. Budyń sprawi, że podczas krojenia pierogów nie zostaniemy opryskani sokiem jagodowym.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm i wykrawamy (np. szklanką) krążki. Do środka każdego krążka kładziemy łyżeczkę jagód i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry.
Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Pierogi podajemy z waniliową śmietanką. Smacznego :)
Smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń