Składniki:
- 1 kg ziemniaków surowych
- 200 dag ziemniaków gotowanych
- 2 jaja
- 2 duże cebule
- 15 dag wędzonego boczku
- sól, pieprz, majeranek
- olej do pieczenia
- bułka tarta
Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno ścieramy. Następnie odcedzamy je na sitku. Do masy ziemniaczanej dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane, startą na tarce cebulę, jaja, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni aż się zarumieni i dodajemy do masy. Całość ponownie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Na blaszkę wykładamy masę ziemniaczaną i delikatnie smarujemy po wierzchu olejem. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
uwielbiam babki ziemniaczane;) mniam.
OdpowiedzUsuń