wtorek, 14 sierpnia 2012

OGÓRECZKI PO ŻYDOWSKU

Czas robienia przetworów w pełni. Dzisiaj pyszne ogóreczki według przepisu mojej Mamy. Uwielbiam ich lekko słodki smak.



Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 2 łyżki soli do posypania
  • czosnek, biała gorczyca, ziele angielskie, chrzan, marchewka, koper (do każdego słoika)
Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, solimy i odstawiamy na 3-4 godziny.
Składniki zalewy gotujemy.
Do słoika wkładamy ogórki. Dodajemy 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki gorczycy, jedno ziele angielskie, dwa 3 cm kawałki chrzanu, 3-4 plasterki marchewki oraz kwiat kopru. Całość uzupełniamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz