Składniki:
- 1 kg czerwonych mirabelek (waga po wydrylowaniu)
- 500 g cukru
- sok z połowy cytryny
Owoce myjemy i pozbywamy pestek. Wkładamy je do dużego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gotujemy ok 1-1,5 godziny aż owoce nabiorą odpowiednio gęstej konsystencji. Dżem wkładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Ja dla pewności zawsze słoiczki pasteryzuję gotując je w garnku z wodą ok 20 minut. Smacznego :)
Szkoda, że mirabelki odchodzą w zapomnienie, a żółte albo czerwone owoce owalają się na chodniki i nikt nie chce ich wykorzystywać :( Ja uwielbiam mirabelki, ich smak i zapach kiedy są już mocno dojrzałe. Kojarzy mi się to z dzieciństwem i latem u babci na działce. Ostatnio mój tata również nazbierał czerwonych mirabelek i zamknął je w słoiczkach :)
OdpowiedzUsuńMirabelki tak jak pierogi z jagodami to smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnę. A dżem z mirabelek ma świetny kwaskowy smak :)
Usuń