czwartek, 23 sierpnia 2012

DŻEM Z CZERWONYCH MIRABELEK

Zapewne każdy z nas w dzieciństwie, w leniwe letnie dni podjadał żółte lub czerwone śliwki - mirabelki. Dzisiaj ich smak zamknęłam w słoiczku. Oto przepis na prosty dżem z mirabelek. 


Składniki:
  • 1 kg czerwonych mirabelek (waga po wydrylowaniu)
  • 500 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Owoce myjemy i pozbywamy pestek. Wkładamy je do dużego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Gotujemy ok 1-1,5 godziny aż owoce nabiorą odpowiednio gęstej konsystencji. Dżem wkładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Ja dla pewności zawsze słoiczki pasteryzuję gotując je w garnku z wodą ok 20 minut. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Szkoda, że mirabelki odchodzą w zapomnienie, a żółte albo czerwone owoce owalają się na chodniki i nikt nie chce ich wykorzystywać :( Ja uwielbiam mirabelki, ich smak i zapach kiedy są już mocno dojrzałe. Kojarzy mi się to z dzieciństwem i latem u babci na działce. Ostatnio mój tata również nazbierał czerwonych mirabelek i zamknął je w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirabelki tak jak pierogi z jagodami to smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnę. A dżem z mirabelek ma świetny kwaskowy smak :)

      Usuń