Składniki:
- 1 kg moreli (ważymy po wypestkowaniu)
- ok. 250 gram cukru
- sok z 1/2 cytryny
- zmielone nasiona z 3 owoców kardamonu
Morele zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim ok. minutę, następnie przelewamy je zimną wodą. Tak przygotowane morele możemy łatwo obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na kawałki. Owoce wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, kardamon i mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy na średnim ogniu regularnie mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcone słoiki odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Jeśli chcemy przechowywać konfiturę dłużej to pasteryzujemy słoiki ok 10 min w garnku z wodą. Smacznego :)
Piękny kolor ma ta konfitura! Ślicznie to wygląda, aż prawie czuję jej zapach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kolor rzeczywiście jest niesamowity tak samo jak smak :)
Usuń