poniedziałek, 13 sierpnia 2012

KONFITURA MORELOWA Z KARDAMONEM

Przepyszna konfitura z moreli z dodatkiem kardamonu przypomni nam gorące słoneczne dni w jesienne i zimowe wieczory. Konfiturę możemy także zrobić z dodatkiem wanilii lub likieru Cointreau lub Amaretto.




Składniki:
  • 1 kg moreli (ważymy po wypestkowaniu)
  • ok. 250 gram cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • zmielone nasiona z 3 owoców kardamonu

Morele zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim ok. minutę, następnie przelewamy je zimną wodą. Tak przygotowane morele możemy łatwo obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na kawałki. Owoce wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, kardamon i mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy na średnim ogniu regularnie mieszając aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcone słoiki odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Jeśli chcemy przechowywać konfiturę dłużej to pasteryzujemy słoiki ok 10 min w garnku z wodą. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Piękny kolor ma ta konfitura! Ślicznie to wygląda, aż prawie czuję jej zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kolor rzeczywiście jest niesamowity tak samo jak smak :)

      Usuń