środa, 1 sierpnia 2012

OGÓRECZKI KISZONE

Nie wszyscy lubią ogórki kiszone, co więcej niektórzy nawet nie wiedzą co to jest. Natomiast ja uwielbiam je i nie wyobrażam sobie, aby nie było ich w mojej spiżarni  :)



Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1-2 główki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kwiaty kopru - takie, które mają już nasionka ale mogą być też kwitnące
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody

Do przetworów na zimę wybieramy tylko ogórki o ładnej skórce, bez skazy. Najlepiej gdy wiemy skąd pochodzą i mamy pewność, że były hodowane bez nawozów sztucznych.
Do słoików wkładamy dosyć ciasno umyte ogórki. Następnie do każdego słoika dodajemy po 1 ząbku czosnku, 2 kawałki chrzanu (ok. 3 cm każdy) i kwiaty kopru. Całość zalewamy gorącą wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zakręcamy i gotowe. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz