Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 litr zimnej wody
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- 1/2 cebuli (przypieczonej na patelni bez tłuszczu)
- przyprawy (listek laurowy, 2 ziela angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu czarnego)
- 250 g boczniaków
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- majeranek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Gotujemy rosół z kurczaka. Umyte udko zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. Powstające "szumy" usuwamy łyżką cedzakową. Dodajemy przyprawy, cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i pora i gotujemy aż mięsko i warzywa będą miękkie. Ugotowane udko i warzywa wyjmujemy z rosołu, z udka usuwamy skórę i razem z warzywami kroimy w słupki a pora w plasterki. Cebulę wyrzucamy.
Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do rosołu. Doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 15 - 20 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do boczniaków kurczaka i warzywa. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy natką pietruszki. Smacznego :)
zupa wyszla genialnie! A dodatek galki muszkatolowej byl jak wisienka na torcie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam.
Usuń