Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- mały por
- 3 ziemniaki
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- pół kalafiora
- garść fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 litra wody lub mięsnego wywaru
- 4 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- sól
- pierz mielony
Kroimy obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, kapustę drobno siekamy, kalafiora dzielimy na drobne różyczki, fasolkę kroimy w 3 cm kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę (lub wywar mięsny) i dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.. Po ok. 10 minutach dodajemy selera, kapustę, pora, fasolkę i kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlewamy trochę zupy i mieszamy ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i koperek, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy gorącą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz