poniedziałek, 28 maja 2012

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Pierwsze w tym roku muffinki z rabarbarem. Ponieważ sezon na rabarbar nie jest wcale długi, więc do dzieła!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru do zasypania rabarbaru
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 g masła

Rabarbar dobrze myjemy, możemy go nie obierać ze skórki. Kroimy na drobne kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok aby puścił sok.
Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę i rozcieramy palcami. Gotową wstawiamy do lodówki.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, sodą i solą. W drugiej misce mieszamy jajka, mleko i olej.
Łączymy ze sobą składniki suche i mokre. Krótko mieszamy i wsypujemy odsączony z soku rabarbar. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 muffinek. Smacznego :)


2 komentarze: