poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Truskawki i rabarbar. Słodkie i kwaśne. Połączenie idealne. 



Przepis na okrągłą formę do tart o średnicy 22 cm.

Składniki:
  • 125 g mąki
  • 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
  • 75 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
  • 1 szklanka przekrojonych na pół truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej przygotowanego samodzielnie) do posypania ciasta

Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 30 g masła

Składniki na ciasto: przesianą mąkę, masło, cukier i zółtko mieszamy w misce. Ważne aby wyrabiać ciasto jak najkrócej - tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Rabarbar myjemy, kroimy na 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy aby puścił sok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut aby lekko się podpiekło.
Na przestudzone ciasto układamy truskawki i odsączony rabarbar. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 - 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Lekko przestudzone posypujemy cukrem waniliowym.
Smacznego :) 



4 komentarze: